ΑΡΧΙΚΗΠΡΟΦΙΛ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣΒΙΒΛΙΑΣΥΝΤΑΓΕΣΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣΠΑΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ
 • ΑΡΧΙΚΗ • ΠΡΟΦΙΛ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ • ΒΙΒΛΙΑ • ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ • ΣΥΝΤΑΓΕΣ • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ • ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ • LINKS • ΣΠΑΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ
Επισκέπτες Τώρα: 4

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΩΣΤΑ ΣΑΜΑΡΤΖΗ
13 / 01 / 2010
Ο Κώστας Σαμαρτζής γεννήθηκε στην Πάτρα και από το 1984 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

 Ο Κώστας Σαμαρτζής γεννήθηκε στην Πάτρα και από το 1984 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

 

Τη δεκαετία του ΄90, έχοντας στην κατοχή του μεγάλη και έγκυρη βιβλιογραφία μαγειρικής, άρχισε να ανααμβάνει την επιμέλεια εκδόσεων βιβλίων μαγειρικής με ελληνική και ξένη συνταγογραφία.

 

Λάτρης της παραδοσιακής Ελληνικής κουζίνας έχει ταξιδέψει στην Ευρώπη και την Αμερική δίνοντας τις συμβουλές του στο στήσιμο ελληνικών εστιατορίων.

 

Το 2002 εξέδωσε για πρώτη * φορά στην Ελληνική Γλώσσα το Λεξικό Επαγγελματικής Μαγειρικής με ελληνικές και ξένες συνταγές, βασιζόμενο στην εγχώρια και ξένη βιβλιογραφία. Το βιβλίο έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό ως " ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΕΦ".

 

Το 2003 - 2004 ακολούθησε η έκδοση δύο ακόμα επιτυχημένων τίτλων: "Μεζέδες της Ταβέρνας" και "Σπεσιαλιτέ της Ταβέρνας" καθώς επίσης και του μαγειρικού λεξικού τσέπης "Αλφαβητάρι της γεύσης".

 

Το 2005 παρουσιάζει τα "Νηστήσιμα και Γιορτινά", ένα βιβλίο βασισμένο στην Νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με επιτυχημένες συνταγές για τη Σαρακοστή, το Δεκαπενταύγουστο και το Σαρανταήμερο μαζί με τις αντίστοιχες γιορτινές συνταγές που δεν λείπουν από το ελληνικό γιορτινό τραπέζι.

 

Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το Αλφαβητάρι της Γεύσης από τις εκδόσεις ΔΙΑΥΛΟΣ, σε μια βελτιωμένη - επαυξημένη έκδοση.

 

 Το 2006 δημιούργησε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλίων Μαγειρικής η οποία λειτούργησε με επιτυχία στα κεντρικά γραφεία της Βιβλιοθήκης του σεφ, στο κέντρο της Αθήνας.

 

Από το 2007, σε συνεργασία με αναγνωρισμένες σχολές μαγειρικής, ξεκίνησε την παράδοση σεμιναρίων σχετικά με τη Ελληνική Μαγειρική Βιβλιογραφία και τα "λάθη" της Μαγειρικής.

 

Παράλληλα, αρθρογραφεί πάνω σε σχετικά θέματα, στο διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) με τίτλο www.blogomagiros.blog.com .

 

Από το 2009 έχει αναλάβει την εποπτεία αλυσίδας εστιατορίων ανά την Ελλάδα. 

 

Η συμβουλή του Κώστα Σαμαρτζή για το μυστικό της επιτυχίας: "Η ποιότητα και το μέτρο"

 

 

[*Πηγή: Δημόσιος Κατάλογος OPAC της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.)] 

 

Βιβλιογραφία

 

 

2002 – Το Βιβλίο του Σεφ – Το πρώτο Λεξικό Μαγειρικής στην Ελληνική Γλώσσα που συντάχθηκε με βάση την παγκόσμια και ελληνική βιβλιογραφία και είχε θερμή υποδοχή από σχολές μαγειρικής αλλά και από επαγγελματίες μαγείρους.

 

 

2003 – Μεζέδες της Ταβέρνας Το βιβλίο εκδίδεται ύστερα από παρότρυνση επαγγελματιών από όλη την Ελλάδα να δημοσιεύσει τις παραδοσιακές συνταγές της συλλογής του.

 

 

2003 - Αλφαβητάρι της Γεύσης Ένα λεξικό τσέπης που αναφέρει τους ξενικούς όρους που χρησιμοποιούμε στην μαγειρική.

 

 

2004 – Σπεσιαλιτέ της Ταβέρνας - Το δεύτερο βιβλίο για την ελληνική ταβέρνα έρχεται να συμπληρώσει το βιβλίο με τα ορεκτικά. Εκεί ο Κώστας Σαμαρτζής καταγράφει τις συνταγές για κύρια πιάτα, γάστρες, πήλινα, και γενικά τις πιο γνωστές ελληνικές παραδοσιακές συνταγές.

 

 

2005 – Νηστήσιμα και γιορτινά Η ελληνική κουζίνα με βάση τις νηστευτικές περιόδους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στο βιβλίο συγκαταλέγονται και οι γιορτινές συνταγές που ακολουθούν κάθε νηστεία.

 

2005 -Το Αλφαβητάρι της γεύσης - Η δεύτερη επαυξημένη έκδοση από τις εκδόσεις ΔΙΑΥΛΟΣ.